despre munca si valoarea ei

Vorbeam vorbe … cu cineva din Romania , cineva tanar . „Am fost la X eveniment cultural-monden . A costat un milion juma ”  intreb „pai nu e mult ? ”  … „Nuuuu , e 50 de dolari , nu e mult !” ” Serios? Pai cat munceste un om  cu salariu minim  pentru banii astia ? ” ” O saptamana!”
Really ? Si tie ti se pare putin frate ?” Pai mie nici aici nu mi se par putini 50 de dolari desi se fac in jumatate de zi la salariul minim  … Scara de valori romaneasca e diferita , asta e clar .
Cred ca transformarile intre lei vechi , lei noi sau „euroi ” au zapacit capul romanilor in asa hal incat nu mai vad valoarea muncii . Sau poate existenta atator de multi bani facuti la negru sau furati creeaza o falsa impresie de bunastare .
Toti vor sa se „descurce” . Cuvantul preferat al romanului .
Munca e doar un arhaism de care tuturor le este rusine .
In schimb mai nou se rascoleste in ei un curent patriotard … Vrem sa fim cei mai buni . Sa se stie ca  pe la noi trece „meridianu’ zero” , ca suntem „cei mai cei ” …
Da , e frumoasa Romania , din pacate e locuita si sunt panaramele cu labele cu pe ea .
Ideal ar fi sa ne laudam mai putin cu cele cateva varfuri si sa ne laudam cu o normalitate . Iar absenta respectului pentru munca cinstita nu este normalitate .
Este la fel ca si in situatia profesorilor si elevilor . Nici unii , nici altii nu se respecta si nu isi respecta munca  . Nici unii si nici altii nu pot ridica piatra sa dea .. Si in momentul cand cineva se ridica se vor gasi o suta sa-l ingroape . Pentru ca il au la mana .

2 gânduri despre „despre munca si valoarea ei

  1. Mare dreptate ai. Mai ales in ceea ce priveste posibilitatile de socializare, de iesire la un „cico”, romanii parca au ochelari de cal. Preturile sunt de-a dreptul ridicole, indiferent de veniturile fiecaruia, atunci cand un pahar de orice in Centrul Vechi costa cat in centrul Vienei, in conditiile in care salariile celor doua natii nu se pot compara, e clar ca e o problema. Iar problema e ca sunt pline carciumile, iar romanii arunca banii din portofel, pur si simplu. Daca s-ar prabusi economia neagra, cred ca ar face implozie tara asta.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.