Duminica, despre normalitate

Ii ascultam interviul lui Robert si ma gandeam la toata „istoria noastra canadiana” …. ce ne-a adus , ce am reusit , cum am evoluat …
Material suntem departe fata de Romania . Eram oameni care traiam greu . Nu mi-am permis masina in tara  . Cheltuielile de necesitate erau mai mari decat veniturile . Stiam ca  nimic nu se poate imbunatati  pentru ca nu existau premise pentru asta .Nu eram facuti nici sa furam si nici mintim  . Cu atat  mai putin sa ne „descurcam” . (vezi „descurcatul” de la spitalul de Arsi !) . Realizam  ca copii nostri ar fi avut 2 cai de apucat : ori invatau „sa se descurce” ori traiau la fel de greu ca noi . Ce stiam clar e ca din cei ce invatau sa se descurce putini mai si reuseau .  Oricum as fi urat ideea sa-mi vad copii alegand sa fie ceea ce se cerea pe piata romaneasca . Personaje care in permanenta „au proiecte” nu si  ceva de munca , personaje pentru care munca e rusinoasa , personaje  care aleg sa faca studi peste studi  doar de dragul unor harti  (evident pe bani unui sponsor fie ca el se numeste mami/tati ori altfel ). Studi care oricum nu au nici o valoare atat timp cat nu au o transpunere practica . Sa nu discutam despre calitatea acelor studi sau cum se obtin diplomele …
Personaje pentru care mai important este sa iasa  la club sau cafenea chit ca nu isi permit sa isi ia decat o apa .
Am ales sa ne aruncam departe de toate astea . Si au fost primi ani foarte grei . Ani in care copii au trebuit sa inteleaga de ce am ales sa lasam in urma prieteni si  un fel de viata in care eram obisnuiti .
Nu era simplu . Distractiile  celor din Romania pareau mult mai ademenitoare recunosc .Dar anii au trecut si au ales sa inteleaga  ca singura sursa de bunastare este munca  fie ea cea fizica sa intelectuala .Au ales sa inteleaga ca  viata de club nu iti aduce nimic bun pe termen lung iar viata nu se incheie la 30 de ani . Ca nu trebuie sa furi ca sa poti avea o viata decenta . Ca nu trebuie sa minti ca sa pari interesant si cool .
Au inteles ca atat timp cat faci bine ceea ce te pricepi tu cel mai bine , cat o faci cu pasiune nu se poate sa nu reusesti . Si asa s-a nascut afacerea lor care la ora asta e  cea mai buna sala de gimnastica din Essex County  conform rezultatelor de Campionatul Ontario . Si asta intr-un singur an  . Oh da , este munca cat cuprinde in spate dar ei stiu ca nimic nu pica din cer . Munca nu numai de antrenorat-management  dar si de curatenie a salii de reparatii , de construit …nimic nu le este strain .
Toate astea ar fi fost doar un vis ipotetic in Romania . Acolo unde toti asteapta sa le pice MOKA .

Nici nu vreau sa ma gandesc cat de mult ar fi costat sa incerci doar asa o investitie care sa mai si mearga . Romani nu isi duc  nici moka copii la sport (la salile „de stat” ) daramite cand costa :))
Nu mai spun ca sportul de masa este superb dar lipseste cu desavarsire . Doar Romania e plaia de elite ce puii mei ! „Tara,tara  vrem campioane !” ce slogan tampit ….care dovedeste o lipsa totala de viziune …. Acele campioane nu au etichete de la 5-6 ani pe care sa scrie „voi fi campioana” . Este nevoie de mii de copii care sa faca ani buni  inainte de a se se cerne o campioana . Are bani statul roman sa investeasca in antrenamentul catorva mii sau mai bine ? Evident ca nu ! Singura solutie este reeducarea parintilor romani care sa inteleaga ca a-si duce copilul intr-o sala de sport este o investitie in educatie si sanatate . In mainile lor sta solutia nu in „STAT” . Federatia sa faca concursuri si un sistem care sa permita acccesul copiilor de orice nivel la aceste concursuri …. sa nu ii arunce ca pe o masea stricata in momentul in care nu mai fac fata  competitie . SA existe concursuri pe leveluri dar si pe varsta .
Nu e in stare sa treaca de level 2 ? dupa o anumita varta . Apoi sa se organizeze concursuri pentru level 2 si intre copii de 15 ani ! Daca ei vor sa faca sport DE CE NU ? Cand Romania o sa renunte la falsul elitism  or sa inceapa sa se miste lucrurile in bine …. pana atunci …
Dar uite ca am inceput sa vorbim despre noi si ajungem la solutii pentru Romania :)) macar daca le-ar intelege cei de acolo :)))
Da , au afacerea lor . Au muncit sa o aiba dar oportunitatea de a o avea le-a oferit-o tara in care am ales sa traim . Nici cea mai buna din lume , nici paradisul ci o tara normala . Pentru asta cred ca o iubesc  .Pentru normalitate .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.